Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и евродепутат Сергей Станишев

...
Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и евродепутат Сергей Станишев
Коментари Харесай

Станишев няма да се кандидатира отново за президент на ПЕС - Политика

Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и евродепутат Сергей Станишев разгласи, че няма да се кандидатира за четвърти подред мандат отпред на европейските социалисти на идния конгрес на 14 и 15 октомври в Берлин. Причините са политически, разясни той по време на конференция в Българска телеграфна агенция.

" Аз не съм търсил номинация от управлението на Българска социалистическа партия ", съобщи Станишев. Бившият български министър председател и дълготраен водач на Българска социалистическа партия изясни, че през вчерашния ден е изминал срокът за номинации за нов ръководител на ПЕС и че към този момент има една постъпила кандидатура - на бившия шведски министър председател Стефан Льовен. " Радвам се на тази номинация, той е доста сполучлив министър-председател два мандата ", сподели Станишев. На въпрос по какъв начин вижда политическото си бъдеще у нас той отговори:

" Сега мой приоритет е завършването на този мандат на ПЕС и конгресът ни през Берлин. Но също по този начин за мен това левицата да е мощна още веднъж ще е персонална идея. Ако е мощна, ще има място за всеки. Никой самичък по себе си не може да бъде избавител. Аз ще работя за групови старания левицата да бъде мощна още веднъж. "

Станишев е ръководителят на ПЕС, задържал се най-дълго на поста - избиран е четири пъти, като първият му мандат е повърхностен. По думите му ПЕС е най-сплотеното политическо семейство на европейската сцена.

" За мен не би било редно да съм претендент на друга партия. Не може да си президент на ПЕС, без да имаш друга мощна партия зад тила си. Можеш да караш известно време на персонален престиж, само че това е краткотрайно. Българска социалистическа партия е единствената партия от Централна и Източна Европа, единствената някогашна социалистическа партия, която извоюва доверието и престижа българин да получи лидерското място във втората по величина партия в Европейския парламент ", съобщи той.

Въпреки това Сергей Станишев акцентира, че от 2017 година насам ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова не е посетила нито един конгрес или лидерска среща на ПЕС. " Това неявяване се вижда в нашето семейство и буди неразбиране ", сподели той.

Станишев счита, че Българска социалистическа партия е тръгнала в друга посока, като даде образеца за новата лява концепция - така наречен " ляв консерватизъм ". По думите на някогашния ръководител на Българска социалистическа партия това е довело левицата до това да се бори на терена на консерваторите, което не води до нещо положително.

" Сигурно ще ме упрекнат, че върша тази конференция в този момент. Това се постанова преди всичко от процедурата на ПЕС, само че и желаех да оповестя своето решение тук, в България. Няма неуместен миг да кажеш истината ", сподели водачът на европейските социалисти.

Според Станишев резултатът на Българска социалистическа партия на последните избори е бил позорен, както и за другите партии, и в този момент той се надява на по-добър резултат. По думите му Българска социалистическа партия се е постарала да бъде градивен участник в досегашното ръководство, само че има въпроси, на които гласоподавателите им все по този начин не могат да си отговорят. " Ако казваш нито един патрон да не стига до Украйна, би трябвало да намериш механизмите това да се случи ".

Лидерът на европейските социалисти коментира и предизборната акция: " Като че ли всяка партия приказва на себе си и за себе си, и разговор посред им няма. Втори октомври ще мине и ще има нужда да се търсят решения, без значение от разногласията. "

Станишев акцентира, че откак е встъпил в служба, европейските политика се трансформирали в по-социална посока и уточни, че в годишната тирада на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен са се забелязали доста социалдемократически детайли. " Сега влизаме в нов стадий за света - сложен и рисков, обвързван най-много с войната в Украйна ", сподели той и добави, че с цел да бъдат преодолени провокациите около множеството международни рецесии, са нужни великодушие, разговор и мир.

“Ако не си оптимист, няма по какъв начин да бъдеш социалист или социалдемократ ”, сподели още Сергей Станишев.

На конференцията присъстваше един от главните опозиционери на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова – Калоян Паргов, дългогодишният партиец Георги Пирински и уволнената от партийния вестник на Българска социалистическа партия „ Дума “ Велислава Дърева.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР